Zbiór dyni

Dynia to popularne i ciekawe warzywo jadalne, z którego owoców wykorzystuje się zarówno miąższ, jak i pestki, a czasem jadalna jest nawet i skórka.  Jak powinno wyglądać jego właściwe przechowywanie, aby jak najdłużej zachowało swoje wspaniałe walory odżywcze.

Dojrzałe owoce dyni jadalnej można wielorako wykorzystywać, spożywając je na surowo, gotowane, mrożone itp. Wiele odmian dyni ma również jadalne nasiona, z których dodatkowo można tłoczyć na zimno zdrowy olej. Uprawa dyni jest obecnie bardzo popularna.

zbiór dyni z pola
dynie na polu

Zbiór dyni

Zbiór dyni to kulminacyjny punkt uprawy tych roślin. Owoce dyni jadalnej zawsze należy przy tym zbierać wraz z szypułkami w okresie ok. 12-20 tygodni po wysiewie lub posadzeniu, czyli od lipca do pierwszych przymrozków. Zbiera się je stopniowo w miarę dojrzewania, co kilka dni, częsty zbiór wpływa, bowiem na obfitsze plonowanie. Owoce dyni olbrzymiej należy jednak zbierać tylko w fazie ich pełnej (całkowitej) dojrzałości, a więc późną jesienią przed pierwszymi spodziewanymi przymrozkami. W fazie pełnej dojrzałości zbiera się również owoce dyni ozdobnych. Takie dojrzałe owoce mają bardzo twardą skórkę, a pędy roślin są w początkowej fazie powolnego zasychania. Zbiór w każdym przypadku musi być zakończony przed pierwszym przymrozkiem, ponieważ nawet lekko przymrożone owoce nie będą już nadawały się do przechowywania.

dynia na polu
zbiór dyni

Właściwe przechowywanie owoców dyni

Owoce dyni należy odpowiednio przygotować do przechowywania, rozkładając je na słońcu, przez co ich skórka stwardnieje, stając się barierą chroniącą przed psuciem i utratą wody. Owoce dyni mogą być przechowywane do 6 miesięcy w temperaturze 10-15oC oraz w ciemnym i przewiewnym miejscu. Dyni nie należy jednak przechowywać w lodówce, chyba, że została przekrojona. W takim wypadku kawałki owocu powinny być owinięte folią spożywczą i dopiero tak włożone do lodówki, gdzie przetrwają do 5 dni. Wybrany miąższ dyni jadalnych można też zamrażać w kawałkach lub w formie przecieru (puree), a także wekować. Jednak na przetwory nie za bardzo się nadają ze względu na niską kwasowość, niezbędną dla bezpiecznego przetwarzania.

nasiona, olej z dyni, dynia w kawałkach
nasiona, olej z dyni, dynia w kawałkach

Jednak w połączeniu z innymi kwaśnymi owocami oraz w sosach typu chutney lub w dżemach, pokrojona lub przetarta dynia może być bezpiecznie konserwowana, ponieważ zawiera wtedy dodatkowe kwasy i cukry pochodzące z innych warzyw i owoców, czy też celowo dodany czysty cukier lub kwasek. Owoce dyni ozdobnej można natomiast aż do wiosny przechowywać w temperaturze pokojowej, używając je np. do przystrajania mieszkań.

COMMENTS

Comments are closed.